I impresjonistenes fotspor

Endelig kom jeg meg avgårde til Provence og lansdsbyen La Colle sur Loup som bare ligger ca. 25 min. med taxi fra flyplassen i Nice

Maison des Arts er en sjarmerende 1700-talls Provence-villa, med atelierer der det arrangeres ulike kurs innen maling, keramikk, glass og selvfølgelig kurs i matlaging, året rundt. En nydelig hage med skulpturer, planter og trær omgir huset, og villaen har flere solterasser og gallerier. Hvert gjesterom har navn etter kjente franske malere, som Matisse, Van Gogh , Chagall osv. Mitt rom het Giacometti.

Jeg kaller det for maleferie,
men det var et kurs over seks dager med tre timer pr. dag (halvdagskurs) med instruksjon og veiledning innen ulike maleteknikker. Det var opp til hver deltager hvor mye de ville male utenom det faste programmet.

Engelskmannen Mitch Waite er hovedlærer ved kunstnerhuset, han har vært med fra starten i 2000.

Selvsagt var jeg spent på stedet og selve kurset jeg hadde meldt meg på. De andre kursdeltagerne var fra Stavanger, en festelig gjeng.

Lidenskap er nøkkelen til maleriets ”hjerte”. Uten lidenskap, intet bilde. En må ha lidenskap for sin kreativitet og sitt motivvalg, som igjen er avhengig av komposisjonen og uttrykket en vil presentere i sitt maleri.

Vi arbeidet med ulike materialer som kullstift, olje, akvarell og akrylmaling. Inspirasjonen og motivene var i miljøet rundt oss på Maison des Arts. Akkurat som de gamle mestrene lot vi oss og inspirere av de fantastiske omgivelsene.

Kursleksjonene fra kl.9.30 - 12.30 og det var spennende og travel jobbing Dessuten : Helt fantastisk med all den gode franske maten – og vinen ! Kanskje noe av inspirasjonen lå der?

Maison des Arts
ligger bare ca.15 minutter med taxi fra Nice. Fra kunstnerhuset kunne vi se over til St. Paul som ligger på en annen høyde noen få kilometer unna. Denne gamle lille byen, som så ut som en borg med sine steile murvegger, viste seg å være et fargerikt og levende kunstsenter bak den strenge arkitekturen. Trange, bratte og kronglete smug med gallerier og atelier i alle varianter på begge sider i de trange smugene. Det var som et eventyr for mine sultne øyne!

Saint Paul er et fruktbart område når det gjelder kunst og kreativitet. Navn som Calder, Chagall, Leger, Soutine, i tillegg til kunstnere fra vår egen tid, holder byen og distriktet levende som kunstsentrum.

Men du kan og nyte andre goder:
Vandre rundt i spennende butikker hele formiddagen, og så studere spennende kulinariske ”paletter” på en av restaurantene.

Så til de gamle mestre igjen, som har gjort Provence kjent. Noen av Frankrikes mest berømte kunstnere som Henri Matisse, Claude Monet og August Renoir er blitt inspirert av Provence-naturen og miljøet. Vincent van Gogh og Paul Cezanne utforsket livet og naturen her, og de regnes for å være pionerene innen den nye kunstretningen.

I år er det forresten 100 år siden Cezannes død. Ulike utstillinger og arrangementer har derfor stått i kø i Provence denne sommeren.

Henri Matisse oppdaget Nice i 1917, og tilbrakte det meste av sine siste leveår i området rundt byen. Han er hedret med seks musegallerier i distriktet. Et av dem er det vakre Chapelle du Rosaire i Vence. Turistene valfarter til dette kapellet for å se Matisse sitt nydelige glassmaleri.

Den russiskfranske maleren Marc Chagall er hedret med et Gallerimuse like uten for St. Paul. Hans siste hvilested er på sydsiden av St. Paul med utsikt over den vakre dalen som vender mot Nice.

Jeg har også oppdaget Provence nå, og er blitt inspirert! Tidligere var det kun gjennom kunsthistorien jeg stiftet bekjentskap med kunstnerne og deres malerier, fra områdene rundt Nice, men nå har jeg hatt den store fornøyelsen av å være på malekurs/ferie/studietur på Maison des Arts, og det blir nok ikke siste gangen jeg reiser dit!

Fitjar 8.september 2006

Leserbrevet er lest og godkjent av VG Nett, slik at det oppfyller krav i Vær Varsom-plakaten og redaktøransvaret, mens språk, rettskriving og grammatikk ikke nødvendigvis er korrigert og rettet.

(12.09.2006)